top of page
Keresés
  • Szerző képeDancetination

Kobe Bryant és a sztepp tánc

Kobe Bryant, aki kamasz lányával és hét másik emberrel tragikus balesetet szenvedett néhány hete, a valaha élt egyik legjobb kosárlabda játékos volt. De sérülés még a legnagyobbakat is éri, nekik is meg kell találni a saját módszereiket egészségük hosszútávú megőrzéséhez.


Kobe Bryant; Forrás: ftw.usatoday.com

Bryant gyógyulási technikája a szokásos sport rehabilitációtól némileg eltért: sztepp tánc órákat vett, hogy megerősítse a bokáját. Na most amerikai focistákról és hokisokról, akik balett órákat vettek, már hallottunk, de ez új.


A Mamba Mentality: How I play című könyvében azt írja, hogy a 2000-es NBA döntők során pályafutása legcsúnyább boka ficamát szenvedte el. Azon a nyáron elkezdte keresgélni, hogyan tudná hatékonyan megerősíteni a bokáját és kikötött a sztepp táncnál. “Egész nyáron ezen dolgoztam és ez a karrierem teljes hátralevő részére volt jó hatással.” -írja Kobe. A sztepp tánc megtanította neki, hogyan legyen a bokája laza, de aktív, így előzve meg az egyéb területek sérüléseit is.


2018-ban a Jimmy Kimmel show-ban beszélt a sztepp táncos tapasztalatairól és mosolyogva hozzátette, hogy “nyilvánvaló okokból ezt titokban tartotta az NBA karrierje során”. Azt is mondta Kimmelnek: “Mikor bementem az első órámra, csupa 6-7 éves gyerek volt ott. Úgy néztek rám, mint valami csodabogárra. Mit keres egy felnőtt pasas egy kezdő sztepp tánc órán?”



Bryant 48-as lábára csináltatni kellett a sztepp cipőt. Az említett nyár után ugyan abbahagyta a táncot, de azt mondta: “még egy évig tudtam szteppet parancsolni a lábaimnak és azok végre is hajtották a feladatot.”


Ráadásul ez nem az egyetlen kapcsolódási pontja a tánc világához. Közismerten szeretett más területek nagyjaival összebarátkozni és megosztani egymás sikerének titkait. Az egyik ilyen barátja a tánc legenda, Debbie Allen volt.


Dancetinatoin Táncműhely tánciskola tánc sztepp
A Dancetination Táncműhely sztepp táncosai. Fotó: Szécsi István

Allen a Grammy Díjátadó kulisszájában beszélt Bryant-ről: “Egy egész kis univerzum kreálásán dolgozott, amit meg akart osztani a világgal. Könyvek és színház és filmek és minden. Egy örökség, ami a halála ellenére is meg fog valósulni. Óriási támogatója volt a tehetséges fiatal művészeknek és úgy általában a fiataloknak. Mintha egész élete munkája e körül forgott volna és most nagy fájdalmat érzek, hogy elvesztettük ezt a sugárzó fényt.”


Mélyen együtt érzünk Bryant hozzátartozóival és barátaival.


A cikk eredetije a Dance Magazine-ban jelent meg. Fordítás: Németh Luca

74 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page