top of page
Keresés
Szerző képeDancetination

Hogy jön a tánc a jógához?

A jóga egy több ezer éves filozófiai rendszer, aminek komplex felépítése nem csak a fizikai gyakorlatokra, de méregtelenítő kúrákra, szellemi gyakorlatokra, meditációra is kiterjedt.

A jóga fizikai részének az eredeti funkciója az volt, hogy a szerzeteseket megfelelő fizikai erőnléttel ruházza fel a hosszú, akár napokig, hetekig tartó, lótusz ülésben végzett meditációkhoz. Tehát gyakorlatilag azért jógáztak, hogy megtanuljanak ülni.

De a legfontosabb tudnivaló a jógáról az, hogy nem vallás, nincs köze szektákhoz és bár a gyökerei Indiából erednek, nem korlátozódik kasztra, népcsoportra, még bolygóra sem.


Jógairányzatok

Amikor a századfordulón a jóga Indiából megérkezett Amerikába, megindult a máig tartó áradat, ami a jógát kvázi transzformálta a mi nyugati kultúránk által befogadható szintre. Ebből a lavinából születtek a mindenféle jógairányzatok, amik között vannak jók és kevésbé jók, meg a sör jóga. (Igen, tényleg van ilyen.)

Hatha jóga

A hatha jóga az egyik legtradicionálisabbnak tartott jógairányzat és valóban talán ez áll a legközelebb ahhoz, ahogy eleink gyakorolhattak Indiában. Monotonabb, lassabb típusú gyakorlás, ahol rengeteg idő van az apróságok kijavítására.

Az ide köthető név T.K.V. Desikachar, aki egy indiai tanító és gyógyító volt és aki a modern kori jógát megalapozta. Neki köszönhetjük, hogy ma a Gyerünk Anyukám repertoár-jában benne lehetnek a változatosabbnál változatosabb jóga órák.

Iyengar jóga

A pózok minél precízebb kivitelezésére törekszik, akár eszközök használatával. Széket, kapaszkodót, alátámasztást, jógatéglát és bármi egyebet felhasznál, hogy a gyakorlót a lehető legközelebb vigye az adott pozícióhoz.

Az ide köthető név B.K.S. Iyengar, aki ifjú korától a jógának szentelte életét, tanításával és műveivel milliók életét változtatva meg.

Ashtanga jóga

A feljebb említett Rádzsa jógai szigorúsággal minden nap gyakorolnak az ashtangát végző jógik, lehetőleg napfelkelte előtt, hetente hatszor. A gyakorlatsor változatlan és a gyakorlás sokszor Mysore stílusban történik, azaz a gyakorló önállóan, a saját tempójában végzi a gyakorlatsort, a tanár jelenlétében.

Az ide köthető név Sri K. Pattabhi Jois, aki szanszkrit nyelvész és jóga oktató volt és az ashtangával az első dinamikus jógastílust alapította meg.

Vinyasa Flow és Power jóga

Ez a két irányzat szintén a dinamikus jógák családjába tartozik. A gyakorlás áramló és sokszor intenzív. Sok benne a napüdvözlet, ami egy a jógában előszeretettel használt gyakorlatsor (Ennek egy részét hívjuk vinyasának.)

A Vinyasa Flow egy csúcs póz vagy központi gondolat köré csoportosítja az órát, erre építi föl és innen vezeti le a gyakorlót. Néha fontosabb a pózok közti átmenet, mint maguk a pózok.

A Power jóga az erőközpont munkájára fókuszál, rengeteg chaturanga lehet benne (fekvőtámaszhoz hasonló pozíció). Felébreszti a belső tüzet, határokat döntöget.

Alkalmazott jóga

Ezek a jógának azon irányai, amik a tradicionális jóga szemléletéből emelnek át gyakorlatokat, de kifejezetten egy állapot vagy jelenség kezelésére irányulnak.

Ilyen például a gerinc jóga, ami a gerinc állapotára fókuszálva annak egészségét hivatott helyreállítani és megőrizni. A pózok is a gerincre fókuszálnak, a gyakorlás intenzívebb a testben.

Hasonlóan alkalmazott jóga a kismama-, a hasizom regeneráló- és a gyerek jóga.


A jóga hatásai

A jóga segít a fizikai testünkön, de a lelkünkön is, méghozzá párhuzamosan teszi mindezt. Egy ideális jógagyakorlásban szétválaszthatatlan a fizikai és szellemi szinten történő változás.

Rendszeres gyakorlásnál ilyen hatások lehetnek például:

- Fizikai szinten a jóga erősíti a testet, fejleszti az egyensúly érzéket, erősít és flexibilissé tesz.

- A jóga teljes rendszere egy olyan irányba tereli az életünket, ami az egészséges szokásokat vezeti be a mindennapjainkba, így egész életminőségünkben javulást hozhat.

- A légzőgyakorlatokkal (pránajáma) segíti a tüdő munkáját, kiegyensúlyozza a légzést, a keringést és az egész szervezetet.

Csökkenti a migrén kialakulását és intenzitását, csökkentheti a gyulladásos tüneteket, sőt, különféle betegségek okozta krónikus fájdalmakat is képes csillapítani.

- Erősíti a szív működését, elősegíti a vérnyomás és a vércukorszint egyensúlyát.

- Fókuszált, nyugtató gyakorlataival segít kiegyensúlyozni az alvást.

- Csökkenti a stresszt, a szorongásos tüneteket, sokszor a pánikrohamok csökkenéséről vagy eltűnéséről számolnak be a gyakorlók.

- Szembeszáll még a depresszióval is, rendszeres gyakorlással csökkenti a tünetek intenzitását vagy akár megszünteti a betegséget.

Ránk, kapkodó nyugati emberekre nézve a legfontosabb hatása a jógának mégis a tudat lecsillapítása. Iyengar azt mondja, hogy a tudat olyan, mint a víz. Ha csak úgy hagyják kószálni, erőtlenül szétfolyik. De ha mederbe tereljük, hatalmas ereje lesz, fákat tud kidönteni és sziklákat kivájni.

A jóga másik csodája, hogy minden, amit a jógaszőnyegen gyakorolunk, az életben is érvényessé válik. Ha egy órán rengeteg egyensúlyozó gyakorlat van, ott a test, az elme és a lélek nem csak azt jegyzi meg, hogyan kell egy lábon állni. Egy sokkal általánosabb tudásra is szert tesz: gyakorolja, hogyan kell nehezen kezelhető helyzetekben helytállni, koncentrálva, még akkor is, ha kibillenünk.

Minden ászana, minden pózok közti átmenet, minden lélegzetvétel lejön a matracról és az egész életünket könnyíti meg.


Kinek ajánlott a jóga?

A jóga mindenkié. Ma már különösen, hiszen semmiféle fizikai felkészültség nem kell a gyakorlás elkezdéséhez. Mi több, a lehetőségek száma határtalan, még ha különleges helyzetben vagyunk is. Sérüléssel, bizonyos fogyatékossággal, kicsi babával, nagyobb gyerekkel, tartós megbetegedéssel vagy akár várandósan is van lehetőségünk jógázni.

Ez utóbbi azért is különleges, mert egy olyan közegben, ahol nem hagy időt az életritmus a megállásra, a jóga lesz a kiskapu, ahol megfigyelhetünk és felfoghatjuk azt a csodát, hogy növekszik bennünk egy élet. A kismama jógán nem csak a várandóssággal megterhelt fizikai testet lehet karban tartani, de teret ad a gyermekeddel való első tudatos, vezetett kapcsolódásra, felkészít a szülésre, fókuszálja a gondolatokat, segít előhozni és feldolgozni az esetleges félelmeket.


A tánc tanulmányok mellé kifejezetten hasznos a rendszeres jóga gyakorlás. Fizikai szempontból támogatja és erősíti a testet mindenhol, ott is, ahol a tánc közben többször van nagyobb igénybevételnek kitéve. Pszichés szempontból támogatja a koncentrációt, segíti a táncmemória fejlődését és a fellépés szituációkban is nagy segítség a jóga nyújtotta tudatosság. De ami még ennél isérdekesebb, hogy a tánc alapozásához, izomképzéshez, koordináció fejlesztéshez stb. használt gyakorlatok kisebb-nagyobb százalékban megfeleltethetők jóga pózoknak is.


A cikk eredetijét a Gyerünk Anyukámnak írtam.

88 megtekintés0 hozzászólás

ความคิดเห็น


bottom of page