top of page
Keresés
  • Szerző képeDancetination

Meditációval táncold át az év elejét

Az évkezdés mindig nehéz dió, mivel már hosszú ideje korán sötétedik, sokszor egész nap szürke és borongós minden és már az ünnepekre se várhatunk, hiszen elmúltak. Beindult a mindennapi robot, se pihenés, se napfény a láthatáron. Ilyenkor általában minden nehezebben megy, az ember motiválatlan és még a hétköznapi teendőihez sincs kedve, ereje. A legszívesebben egy meleg takaróval bevonulnánk egy rendkívül kényelmesen berendezett barlangba és egy bögre kakaót szopogatva, sorozatot nézve, félálomba várnánk ki a tavaszt, mint hogy tánc órákra menjünk


Napi öt perc egyensúly


Ilyenkor jó, ha van a tarsolyunkban néhány meditációs technika, amik újraindítják az agyunk lelkesebbik felét és átlendítenek minket a holtpontokon, egészen a tánciskola bejáratáig. A meditáció körülbelül olyan hatással van az idegrendszerünkre, mint az okostelefonunkra a ki- és bekapcsolás, amikor már teljesen értelmezhetetlen dolgokat reagál. A bambulás például egy ilyen beépített “reset”, mivel ilyenkor magától beindul az agyban a beépített meditációs modul. Akár már napi öt perc meditációval újra egyensúlyt tudsz csempészni még a hosszú és szürke téli évkezdésbe is.


"meditáló" tánc iskolai növendékek (dancetination)
A bambulás is egy beépített meditáció. Fotó: Szécsi István

Egy gondolatnyi nyugalom


A meditáció tulajdonképpen végtelenül egyszerű. Az alapvető célja, hogy ne gondoljunk közben semmire, ami, főleg az elején, teljesen lehetetlennek tűnik. Épp ezért a legtöbb technika egy dologra igyekszik fókuszálni a figyelmet, mert egy valamire mégiscsak könnyebb figyelni, mint a semmire. Ugyanakkor fontos szem előtt tartani, hogy eleinte az egy dologra fókuszálás is csak pillanatokra történik meg. Egy tíz perces meditációból csupán pár másodperc az, amikor sikerül egyhegyűvé tenni a figyelmünket, de a puszta törekvés és az a néhány másodpercnyi nyugalom az elmédben már csodákat tesz.


Aktív pihenés és tánc


A meditáció és a relaxáció közötti különbség az, hogy a relaxáció egy passzívan végzett, pihentető, a testet is ellazító elengedés, levezetés. A meditáció pedig egy nagyon aktív gyakorlás, amit legtöbbször ülve, egyenes háttal végzünk és kifejezetten az agyat hivatott “ellazítani”, mintha az is egy izom lenne. Van azonban mozgó meditáció is, a tánc például tud ilyen minőségű lenni, de akár az evés, a kézimunka vagy a sétálás is meditatív minőségűvé tehető a megfelelő körülményekkel és összpontosítással.

Minél hosszabb ideig csinálsz valamit, annál kreatívabb menekülési útvonalakat kreál a szervezet. Az embernek pont viszket az orra, pittyeg a telefonja, nem jó a szék, nyom a párna, nincs párna, zsibbad a láb, fárad a hát, rossz a talaj és még hosszan sorolhatnánk. Érdemes a gyakorlás előrehaladtával az agynak ezeket a módszereit kifigyelni és megtanulni figyelmen kívül hagyni, így növelve a meditációban töltött időt. 

A zsibbadás elsőre ijesztő tud lenni, főleg ha hosszabb ideig ülünk egy helyben, de ez egy ártalmatlan jelenség, egészséges testnek meg se kottyan. A fél óránál hosszabb idejű meditációnál szokott már általában jelentkezni. A másik zavaró  jelenség az időérzék elvesztése. Érdemes beállítani ébresztőt a kívánt időpontra, hogy nyugodtan tudj koncentrálni. 


Gondolat - tánc


Az agyunk általában csapong a gondolatok között és folyamatosan asszociálva gondolatláncokat fűz. Mondok példát: macska kaját kell vennem -> elfogyott otthon a tej -> éhes vagyok -> mikor vacsoráztam utoljára tejbegrízt? -> a nagyi hogy is szokta csinálni? És így tovább.

Van egy technika, ami az ilyen gondolatláncokat igyekszik megállítani azáltal, hogy kiemelünk egy-egy gondolatot részletesebb elemzésre, hogy aztán elengedhessük az egész láncolatot. 

Így működik:

Ülj le kényelmesen egy székre vagy helyezkedj törökülésbe. Ha kell, használj párnát az ülőcsontod alá, hogy ki tudd egyenesíteni a hátad. Hunyd be a szemed és vegyél néhány hosszú nyugodt lélegzetet. Kezdj el arra figyelni, hogy mire gondolsz, akár el is képzelheted a gondolatláncot, ahogy jönnek egymás után a képek. Ekkor ragadj meg egy képet a figyelmeddel és nagyítsd föl, figyeld meg pontosan a részleteit, aztán engedd el az egész láncolatot és élvezd ki a pillanatnyi szünetet. Valószínűleg a gondolatok (teljesen természetes módon) újrakezdődnek, ilyenkor kezdd elölről a megfigyelést, nagyítást, elengedést.


Rendszeres meditáció mellett nő a türelem, a tűrőképesség és valahogy több ideje is lesz az embernek, nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válik. Bármilyen mozgás, a tánc hatékonysága is megnő a meditáció hatására, de iskolában, munkahelyen és otthon is könnyebbé teszi a teendőket. A leghatékonyabb rögtön ébredés után, még a reggeli kávé előtt. Vond be a gyereket, kutyát, bárkit, aki szívesen üldögél, addig se zavarnak benne (nagyon :D ). Természetesen a nap bármely pontjában végzett meditáció hatékony. Ahol és amikor ki tudsz szakítani pár perc csendet egyedül, azt használd ki és gyakorolj!


A cikk eredetiét a Gyerünk Anyukámnak írtam.

58 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page