top of page
Keresés
  • Szerző képeDancetination

És mégis mozog a gyerek 2 - avagy tánc a szabadban

Frissítve: 2019. aug. 6.

A cikk első részéből vagy előzetes ismereteinkből tudjuk, hogy milyen klassz, sokrétű és rendkívül fontos dolog a mozgás. De van az, amikor tudjuk, hogy nagyon jó dolog salátát enni, csak fogalmunk sincs, hogyan kell megcsinálni ehetőre, mert úgy magában rendkívül nem makaróni. Így van ez a gyerekkel, aki imád ülni és ha tehetné, csupa üldögélő programot választana magának..


Hogyan indítjuk be az üldögélőket


Felnőttek és gyerekek között is vannak aktívabb és passzívabb típusúak. Az aktívabbakkal mozgás szempontból sokkal könnyebb, ők általában valamilyen formában kimozogják magukat, kivéve, ha a képernyő-fiaskó csapdájába esnek. Nehezebb lehet a helyzet az örök üldögélőkkel, akik részükről pont jól elvannak mozgás nélkül is, gondolják legalábbis ők.

A mozgás olyan, mint az ivás. Ha kevesebbet fogyasztunk, kevesebbre lesz igény, és viszont, ha az ember elkezd rendszeresen és sokat mozogni, akkor egyre többre lesz igénye. Ezért van az, hogy elkezdeni a legnehezebb, aztán valahogy belejövünk.

Az irányított mozgásos foglalkozások nagyon hatékonyan tudják motiválni vagy motiválttá tenni a gyerekeket, még akkor is, ha üldögélősebb típusúak. A csoport ereje, a tanár vagy éppen az adott mozgásforma szeretete megindítja őket egy jó irányba. De van rengeteg olyan szabadidős programnak álcázott mozgás is, amire könnyedén rávehetőek.


“Indirekt” mozgásos programok


Ha a test nincs átmozgatva, leizzasztva, kifárasztva, az agy sem tud teljes gőzzel működni. Éppen ezért a nyár a pihenés ideje, de nem a tespedésé. Ez az idő, amikor végre nem kell a padban ülni. Lehet, hogy akar, lehet, hogy örül, hogy csücsülhet otthon, hiszen egész évben feladatai voltak és egész évben ült, tehát a testének nem feltétlen lesz kedve mozogni. De szüksége, az mindenképpen van a mozgásra. Ilyenkor kell feltölteni a testet jó sok mozgásélménnyel, hogy kibírjon még egy tanévet.

Ezért összegyűjtöttem néhány egészen triviális, de talán mégis inspirációt adó, szervezetlen mozgás lehetőséget nektek a nyárra, amikkel belecsábíthatjátok a lurkókat -és nem mellesleg magatokat is-az aktivitásba.


1. Játszótér, az örök klasszikus. Ha lehet, több gyerekkel menjünk, úgy könnyebben beindítják egymást. Ha a mászóka tövében gubbasztanak, akkor ki lehet találni akadály pályát vagy kincskeresést vagy az kap fagyit, aki háromszor végigmegy az összes játékon.


2. Kirándulás, egy másik klasszikus. Ha eddig nem kirándultunk, akkor kisebb, 5-6 kilométeres túrákkal érdemes kezdeni, hogy meglegyen a sikerélmény. Kalandvágyóknak a Rám Szakadék nagyon jó indító. Aztán lehet haladni a nagyobb volumenű utak fele, 10-15-20 kilométer egy “bekirándult” kisiskolással már nagyszerűen megtehető, egy napos program.


3. Biciklizés. Ebből a műfajból is a mindenféle tavak megkerülése csodálatos motiváció. Először 5-10 kilométeren érdemes kipróbálni a delikvens teherbírását, de általában hamar belejönnek. A Velencei tó harminc-egynéhány kilométerrel, strandok és fagyizók tömkelegével útközben, nagyszerű program tavasztól őszig.


4. Park. Bármilyen park. Egy sima park fákkal vagy állatkert, füvész kert, bármilyen hely, ahol szabadban lehet sétálni és bizonyos időközönként esetleg megmászni egy fát vagy sárkányt eregetni. A fára mászás egy csodálatos idegrendszer fejlesztő szabadidős program egyébként, a mászókához képest hatványozott ingerélményekkel.


5. Víz.

- Úszás, - matracozás, - evezés, - SUP-polás, - iszapozás, - vízipisztolyozás, - búvárszemüveggel kagyló keresés (amit aztán visszadobunk, mert tudjuk, hogy az ökoszisztémának szüksége van a meszes vázú állatkák vízben való lebomlására és ezt megtanítjuk a gyerekünknek is) - kakasozás Ez az, amikor egymás nyakába kell ülni és lelökni a másik párokat a vízbe. Ha nem ismerik, itt az ideje megtanítani nekik.

És most itt elárulom nektek a titkos kedvencemet: felfekszem a matracra, beljebbtolatom magam a gyerekekkel a vízben és aztán rakatok magamra egy rakás iszapot. Általában el is kenik kéjes örömmel én meg kvázi wellness-szelek.

6. Koszos játékok. Sarazás, vizezés, havazás, homokozás. A legmotiváltabban ilyenkor mozognak a gyerekek, de a leghasznosabb mozgásformák is ezek. Lehetőleg mezítláb, lehetőleg messziről keljen a homokozóba behordani a vizet. A nagymozgások, a finom motorika, a koordináció, minden fejlődik közben és ingerek milliárdjaival van bombázva az idegrendszer. Ne vegyetek drága gyerekruhát, turkáljatok, legyen otthon sok gatyafolt és mosószer (és esetleg vörösbor az aznapi negyedik mosás utánra). Legyenek jó koszosak a gyerekek, mert az annak a jele, hogy rengeteg nagyon izgalmas mozgással és ingerülettel fejlesztették a csodálatos agyukat aznap is.


7. Tánc. Ezt nyílván nem hagyom ki.. A feladat egyszerű: teljesen mindegy hol vagy, rakjál be zenét. Ennek hiányában éneklés, dobolás vagy tapsolás is megteszi, a többi rendszerint magától megtörténik, beindulnak az ösztönök és táncolni kezd a gyerek. Táncoljatok velük, felnőtteknek is használ.


A cikk első részét itt olvashatjátok.

Az eredetijét a Gyerünk Anyukámnak írtam.

A borítókép Jerry Wang munkája az Unsplash-ről

108 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page