top of page
Keresés
  • Szerző képeDancetination

Tánc otthon? - avagy hogyan mozgassuk a gyereket

Frissítve: 2020. aug. 6.

Sok gyerek, főleg akik lakótelepi lakásban laknak a hosszabb bezártság alatt hajlamosak elkényelmesedni. A tévé, a számítógép az ágyhoz, kanapéhoz szögezi őket. Ebben a cikkben adunk néhány ötletet, amivel megmozgathatod a kisebb-nagyobb gyerekeket egyaránt.

Az első és legfontosabb, hogy mondjuk el nekik és magunkban is tudatosítsuk, hogy az a “köd”, ami az agyunkra száll néhány órányi monitor, íróasztal előtt ülés után, az bizony a mozgás hiánya. Annak a jele, hogy az agyunk kapott egy rakás audio és vizuális ingert, de nem társult hozzá a megfelelő fizikai igénybevétel. Ilyenkor persze nincs kedvünk mozogni, mégis a legjobb amit tehetünk magunkkal, ha mozgunk.


Már egy jóga szőnyeg is csodákra képes!

Megszakítás

Hatékony megoldás, ha tanulás közben időről-időre mozgásos tevékenységre váltunk, vagy legalább sétáltatjuk egy kört a lakásban a gyereket. Beállíthatunk egy órát, hogy csörögjön vagy tantárgyanként is megszakíthatjuk az ülő folyamatot.

Fontos az is, hogy minden napban legyen intenzív igénybevétel, ami a gyereket effektíve megizzasztja vagy legalább elfárad tőle. 



Nem vagyok tesitanár!

Nem minden szülő testnevelő tanár és különben sem egyszerű a saját gyerekünket tanítani, más egy szülő-gyerek viszony. Ezért érdemes a mozgást becsomagolni valamibe. Például ha a szorzótábla tanulását vagy a vers tanulást kötjük össze a mozgással, máris jutalommá válik, hiszen a monoton magolás helyett fel lehet állni az íróasztaltól és “játszani” egy kicsit. 

Meglepő, hogy mennyi mindent el lehet adni játékként a gyerekeknek, ha annak állítjuk be. 

“Szerinted el tudod úgy mondani a kilences szorzót úgy, hogy közben: felüléseket csinálsz / fejjel lefelé lógsz / kézen állsz / táncolsz?” 

“Fogadjunk, hogy úgy nem megy az Anyám tyúkja, ha közben: kartámaszban vagy / minden versszaknál testhelyzetet kell váltanod / vízszintesen fekszel a széken.”

Motiváció a kiránduláshoz egy "titkos küldetés".

Monitor még?

Vannak szuper online mozgásos programok gyerekeknek. A Dancetination Táncműhely is csinált otthoni alternatívát, de a youtube is bővelkedik kevésbé felépített, de kiindulásnak alkalmas videókkal, például a szuperhősös tabata edzés remek kedvcsináló. Ezek nagyon jók arra, hogy a tanulást megszakítsuk, vagy, hogy egy-egy elfoglaltabb napunkon bevessük.

De mindezek mellett elengedhetetlen, hogy a szabadban is legyenek (meg persze mi is) és ténylegesen izzadásig elfáradjon az a lurkó. Ezt a gyerekek legtöbbször elérik maguktól is vagy minimális motivációval. Elég hozzá egy labda vagy egy kirándulás, ahol “titkos utakon” kell kalandozni.



Játék ötletek

  • Krétával az aszfaltra remek pályákat lehet felrajzolni, ugróiskolával különböző járásokat lehet gyakorolni: tyúklépés, térdemelés, sarokemelés, indiánszökdelés, sasszék, béka ugrás, hátrafelé menés, ugrás két lábon, egy lábon.

  • A labda célba dobását lehet angry birdsnek álcázni vagy ágyúval csatározásnak, kalóz támadásnak, varázslat szórásnak. Mehet a labda karikába, kosárba, rajzolt körbe, szemeteszsákba, lehet pattogtatva vinni, mert forró vagy a fejünk fölött tartva, mert különben elérik a krokodilok.

  • Kirándulás közben lehet szemetet szedni, növényeket keresni, minden csalán egy pont, ibolya két pont (letépni nem kell, csak megtalálni). Lehet kincset keresni, amit magunkkal viszünk és odacsenjük valahova, hogy megtalálhassák a delikvensek vagy nézhetünk geocaching útvonalakat, ahol tényleg el van rejtve egy dobozkában valami, ami helyett aztán a mi magunkkal vitt kincsünk kerülhet.

  • Köthetjük különböző dolgokhoz a mozgást. A legtöbb gyereknek van unalomig ismételt szava, klasszikusan például az anya. Minden kimondott “anya” egy négyütemű fekvőtámasz vagy egy "titkos tánc". Ráadásul ez kettő az egyben feladat, hiszen az elhangzott “anyák” számát is tudja permanensen csökkenteni.

  • Társasjátékok közben lehet fordulónként lenyomni egy sorozatot, például harminc felülés, húsz lábemelés, tíz fekvőtámasz. Vagy ha valaki hatost dob, mindenki csinál öt guggolásból guggolásba ugrást.

  • A páros feladatoknak is nagy sikere tud lenni. Ha két vagy több gyerekünk van, akkor ők egymással is tudják csinálni némi felkészítés után. Például egymással szemben felülésből pacsi. Végig lehet így játszani a klasszikus pacsizós játékokat. Fekvőtámaszban ellenkező kézzel pacsi. Lehet az egyik kartámaszban, a másik pedig a hátán, aztán cserélnek. Az egyik fekszik, a másik a feje fölé áll és a lábemeléseket megpróbálja visszalökdösni a földre, a fekvő pedig a levegőben tartani a lábát. 

  • Egy jógaszőnyeg is nagyon nagy varázslat tud lenni. Lehet rajta bukfenceket gyakorolni, háton vagy hason hintázni előre-hátra, hengeredni oldalra palacsintaként, ami ráadásul az idegrendszert is helyrepofozza kicsit.

  • Lehet kirakni pályát fakockából, azon végig terelgetni egy labdát lábbal, kézzel, négykézláb, pókjárásban, rákjárásban, kúszva.

  • Zoknit felemelni lábujjakkal és mutatványozni vele. 

  • Ajtófélfában kitámasztva ki tud fennmaradni tovább. 

  • Lehet játékokat pakolni egyik szobából a másikba időre, közben játszhatjuk azt, hogy a szuperhős menti az állatkákat a tűzből. Építhetünk bunkert, amibe aztán be kell menekíteni a fent említett állatkákat. 

  • Lehet tematikus tánc előadásra buzdítani őket, meglepően kreatívan feltalálják magukat, előzetes tánctudás nélkül is akár.

A sor végtelen, mindenkinek a maga gyermekéhez, érdeklődéséhez kell igazítani, de azért remélem segítettem ihletet kapni egy kis mozgatós játékhoz és ma este már jó izzadtra trükközött gyerekek kerülnek ágyba, akik pillanatok alatt el is alszanak.


A cikk eredetijét a Gyerünk anyukámnak írtam.

40 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page