top of page
Keresés
  • Szerző képeDancetination

Hogyan változtatja meg a Tánc az agyat

A mozgás fontos és jót tesz nekünk. Szinte mindenki tapasztalta valamikor élete során, hogy akár egy egész kicsi pulzus emelkedéstől, egy egész rövidke táncolástól is már könnyebben mennek a dolgok, jobb lesz a kedv, kevésbé nehéz a nap és valahogy könnyebben szalad az ember szája mosolyra. De hogyan teszi ezt, mivel teszi jobbá, boldogabbá, egészségesebbé, szebbé az életünket?


Tánc az agyban

Az agyban a két az edzés által közvetlenül érintett terület a prefrontális kéreg és a hippokampusz. A prefrontális kéreg felel a döntések meghozataláért, a koncentrációért, a figyelemért és a személyiségért, a hippokampusz pedig a hosszú távú emlékekeinkért és azok meformálásáért.


A Dancetination Táncműhely növendékei. Fotó: Szécsi István

Wendy Suzuki agykutató az emlékek kutatásával foglalkozott és kutatásai csúcsán rájött, hogy a laborján kívül nincs szociális élete, meghízott és nem érzi jól magát és gyenge. Ismerős helyzet, nagyjából így érzi magát minden kisbabás édesanya. Úgyhogy elhatározta, hogy mozogni fog és észrevette, hogy közvetlenül a mozgás után rögtön jobban érzi magát, sőt egyéb a koncentrációjában és a memóriájában végbemenő változásokat is megfigyelt saját magán. Úgyhogy kutatási területet váltott és elkezdte tanulmányozni a mozgás agyra gyakorolt hatásait.


Tánc azonnali hatásokkal

Ami a felszínen rögtön megfigyelhető, hogy a mozgás hatására jobb lesz a kedv, nő az energiaszint, jobb lesz a memória, és fókuszáltabb, kitartóbb a figyelem. Mindezek azonnal bekovetkeznek a tánctól.


Ez kézzelfoghatóan és tudományosan mérhető dolgokban nyilvánul meg az agyunkon belül. Egyetlen edzés hatására azonnal megnő a dopamin, szerotonin és noradrenalin szint. Ezek miatt a neurotranszmitterek miatt érzünk azonnali kedély-javulást mozgás után.

A másik ilyen varázslatos következmény, hogy a koncentrációs készség mérhetően megugrik és legalább két órán át úgy is marad. Szóval ha nagyon fókuszáltak akarunk lenni, érdemes előtte edzeni egyet.

A harmadik azonnal bekövetkező hatás pedig a reakcióidő drasztikus megrövidülése. Tánc után sokkal rövidebb idő alatt tudunk reagálni mondjuk egy lezuhanó kávésbögrére, ami valljuk be, életeket menthet.


Tánc hosszútávon

Még Fantasztikusabb mérhető változásokat idéz elő a hosszú távú, rendszeres mozgás. Heti néhány tánc óra hosszútávon megváltoztatja az agy anatómiáját, fiziológiáját és működését is. Ez egészen konkrétan azt jelenti, hogy megnő az agyunk a rendszeres edzéstől. Mind a prefrontális kéreg, mind a hippokampusz mérete fizikailag nő, ha rendszeres testmozgást végzünk. Mi több, a hippokampuszban új sejtek keletkeznek és ezáltal fejlődik a hosszú távú memória is. Intenzívebb, hatékonyabb figyelem alakul ki.

De ez nem csak egy mellékes következmény. A nagyobb agy megelőzi a neurodegeneratív betegségek kialakulását, mint az Alzheimer kór, a Parkinson kór, a Huntington kór stb., és az értelem korral való hanyatlását, a demenciát is elhalaszthatjuk vagy akár elkerülhetjük rendszeres mozgással.


Dancetination Táncműhely - Sztepp tánc óra. Fotó: Szécsi István

Mennyit és mit kell mozogni

A még jobb hír az, hogy nem kell maraton futónak vagy spartan versenyzőnek lenni, hogy a fenti hatásokat elérjük. Elegendő hetente 3-4-szer egy legalább 30 perces edzés, amiből egy ideális esetben kardió. Mi több, mindegy mit edzünk, lehet ez jóga, kickbox, futás, hullahopp karika vagy túrázás. A lényeg, hogy mozgás legyen. A mi javaslatunk, nyilván a tánc..


Úgyhogy nincs más hátra, mint beiratni a gyereket a Táncműhelybe és a lovak közé csapni, mert egy enter választ el benneteket a mégboldogabb, koncentráltabb, felhőtlenebb és gyógyíthatatlan betegségektől védettebb gyerekkortól és élettől!


(A cikk eredtije a Gyerünk Anyukámnak készült.)


121 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page