top of page
Keresés
  • Szerző képeDancetination

Sokat kell állnod? A tánc segít!

A sok egy helyben állás sokszor megerőltetőbb lehet a testnek, mint a tánc drasztikus fizikai igénybevétele. Hosszadalmas állásnál az izmaink elkezdenek “elernyedni” melynek hatására a statikai, tartó szerepek egyre inkább az ízületeinkre, a csontjainkra hárulnak. Ez a terhelés rövidtávon ízületi fájdalmakhoz, azonban hosszú távon akár sérülésekhez is vezethet. De semmi pánik, hiszen rengeteg dolgot tehetünk mindezek megelőzésére.


Fájdalommal üzen a test


Figyeljük meg, hol szokott a testünk leghamarabb elgémberedni, hol érezzük legintenzívebben másnap a hosszas egyhelyben állás következményeit. A fájdalom nem a test bosszúja, sokkal inkább az üzenete, ezért hallgassuk meg és figyeljünk oda rá.

Ha a sarok, a talp vagy a boka fájdult meg, akkor érdemes cipőt cserélni vagy akár le is venni a cipőt időről időre. Ha a derék vagy a nyak fáj, valószínűleg a tartásra kell jobban odafigyelni, ebben mind a jóga, mind a tánc nagy segítségünkre lehet.


Fejjel lefelé megkönnyebbül a gerinc. (Dancetination Táncműhely) Fotó: Szécsi István

A talpad nem csak tánc közben fontos


A cipőd legyen kényelmes, ne túl nagy sarokkal. Legtöbbeknek a pici sarok lesz jó, de figyeld meg a tested, hogy mi az, amiben nem jelez fájdalmat. Ha teheted, vigyél váltó cipőt és időnként cserélgesd őket, hogy ne legyen egy helyzetbe kényszerítve a talpad hosszú időn át. Időnként vedd le a cipőd ha teheted, és legyél mezítláb, masszírozd meg a talpad vagy táncolj. Minél göröngyösebb felülettel, intenzívebb nyomással érintkezik a talpad, annál intenzívebben stimulálódnak benne az idegek, ami pedig egy láncreakciót indít el az egész testedben.


Állást segítő eszközök


Kompressziós zokni: Nem csak akkor hasznos, ha már kialakultak a visszerek, megelőzésnek és tehermentesítésnek is remek.

Dinamikus párna: Ez egy levegővel töltött, erős műanyagból készült párna. Hosszas üléshez vagy álláshoz óriási segítség. Amikor ráállsz, a talpad labilis felületre kerül és elkezd az egész test finoman egyensúlyozni. Ez kizökkenti a statikus, ernyedéshez vezető állapotából.

Relax szőnyeg/Mezítlábas út: Ha a munkahelyed hajlandó kooperálni, győzd meg őket, hogy invesztáljanak egy minimális összeget a dolgozóik egészségébe. A relax vagy más néven akupresszúrás szőnyegre csak rá kell állni, az egyenetlen felület finoman nyom, szúr és csodákat művel. A mezítlábas út pedig egy különböző felületekkel rendelkező út szakasz a kertben vagy akár beltéren. Kis kavics, nagy kavics, deszka, gallyak, fű stb. Mire a végére érsz átestél egy teljes talpmasszázson.


Testhelyzet váltás


Óránként vagy akár gyakrabban válts drasztikusabban testhelyzetet. Például ha egy pult mögött kell állnod, térdelj vagy guggolj fel egy székre egy kis időre. Ha éppen nincs ott egyetlen ügyfél sem, akkor tehetsz úgy néhány percig, mintha egy láthatatlan széken ülnél.

A tested ízületenkénti átmozgatása óriási segítség lehet: körözz ötször mindkét irányba, kezd fentről lefelé a nyakadtól egészen a bokádig. Segít, ha az ujjaiddal és a lábujjaiddal szorító-elengedő mozdulatot végzel tíz-tizenötször.

Igyál sok vizet!

Egy megfelelően hidratált test sokkal jobban bírja a terhelés, jobb a keringés és könnyebb az ízületek munkája. Szellőztess gyakran a helyiségben, hogy a friss oxigén is segítse ezt a folyamatot.


Munka után jöhet a tánc


Mozogj annyit, amennyit csak tudsz. Ha sokat kell egy helyben állni, akkor a gerincet intenzíven átmozgató, felszabadító mozgásformák lesznek ideálisak ennek ellensúlyozására. Ilyen a jóga és a tánc is. Gyere el a tavaszi tánc kurzusunkra, ahol kipróbálhatod a Groove-ot és az akro jógát, hosszútávú elköteleződés nélkül!


Néhány táncos tipp:


Említettük már a táncot? A tánc nem csak vezetett óraként használ, hanem szabad mozgás formaként is. Nem kell bulizni se hozzá, csak csörögj egy kicsit magadnak bárhol, bármikor. Ha hagyod, a tested be fogja járni a neki kellő útvonalakat és még a lelked is felszabadul közben.

Fordulj fejjel lefelé! Lógj le egy korlátról, mint gyerekkorodban és tanulj meg fejen vagy kézen állni. Csinálj gyertyát, hidazz, lógj le deréktól lefelé a fotel háttámlájáról, próbálj ki egy gravitációs állványt! Fejjel lefelé a terhelés teljesen átrendeződik a gerincben, az összepréselt csigolyák fellélegeznek, a belső szerveid “levegőhöz jutnak”, az izmaid új irányokba indítják el a tested. Ez a sok egy helyben állás tökéletes ellensúlya. Ha félsz, kezdd valami könnyűvel. Ha nem tudod hogyan csináld, kérj segítséget. Ezek a gyakorlatok nem függnek kortól, előképzettségtől, erőnléttől, bárki meg tudja tanulni őket. És ha már egy ideje gyakorlod, észre fogod venni, hogy fejjel lefelé a perspektívád is megváltozik és az egész világ a feje tetejére áll majd.


A cikk eredetijét a Gyerünk Anyukámnak írtam.

105 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page